Навчальний тренінг проєкту міжнародної програми ЄС Erasmus+ “Цифровий університет – Відкрита українська ініціатива” (DigiUni) в Університеті Ерлангена-Нюрнберга (Німеччина)

З 6 по 11 жовтня 2024 року в Університеті Ерлангена-Нюрнберга (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) разом з Інститутом інновацій у навчанні (Innovation in Learning Institute), що знаходиться у Фюрті (Німеччина) і є центром компетенції електронного навчання, відбувся навчальний тренінг проєкту міжнародної програми ЄС Erasmus+ “Цифровий університет – Відкрита українська ініціатива” (DigiUni). Під час навчального курсу розглянуто питання організації і структури цифрових систем для навчання, продемонстровано різні підходи використання мережевих платформ, зосереджено увагу на методах і стратегіях успішної реалізації цифрового навчання.

Команду Львівського національного університету імені Івана Франка на цьому заході представляли Віталій Кухарський – проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації, Мирослава Циганик – декан факультету культури і мистецтв, Василь Петришин – керівник Центру мережевих технологій та ІТ підтримки, Наталія Моркун – професор кафедри радіоелектронних і комп’ютерних систем факультету електроніки та комп’ютерних технологій, Ігор Бущак – асистент кафедри початкової та дошкільної освіти факультету педагогічної освіти.

Робочій групі вдалося ознайомитися з:

  • інноваційним проєктом “Дизайн медіа та навчання для європейської вищої освіти”;
  • онлайн-курсом “Опанування онлайн-оцінювання? Практичний посібник для перших кроків”, що є ключовим елементом у процесах викладання і навчання, та створив багато нових можливостей контролювати навчальний процес студентів, вимірювати їх успіхи під час навчання як в Університеті, так і на міжнародному рівні;
  • інноваційною концепцією навчання у вищій освіті “Перевернутим класом” (Flipped Classroom), яка розроблена для сприяння саморегульованому та персоналізованому навчанню студентів. Отримано уявлення про фундаментальні принципи як з погляду педагогіки, так і з погляду розвитку ЗМІ. Сформовано загальне уявлення про те, як створити динамічне, орієнтоване на студента середовище, яке перетворює традиційні лекції на захоплюючий, інтерактивний та спільний досвід, що активізує роботу студентів;
  • платформою навчального середовища про єврейське життя та культуру “360° Panorama Tours”, яка продемонструвала приклади захоплюючого та інтерактивного навчання;
  • системою центрального навчання та екзаменаційною платформою (StudOn) Університету Ерлангена-Нюрнберга.

Навчальний тренінг супроводжувався обговореннями структурних питань проєкту, екскурсіями баварськими містечками, обмін досвідом з українськими та закордонними колегами.

Дякуємо організаторам за чудову атмосферу та неоціненний досвід, яким поділилися з учасниками навчального візиту, та ЗСУ за можливість продовжувати роботу в міжнародних проєктах, вивчати досвід закордонних колег та втілювати його на практиці.